AECB Member Services : BAART HARRIES NEWALL

◄ Return to the directory

Contact

Principal Contact Robert Morris
Address 1 Wilderhope House Pountney Gardens Belle Vue, Shrewsbury Shropshire SY3 7LG England
Phone 01743361261
Website www.bhn.co.uk

Legal Details

Membership of Professional Bodies o Architects Registration Board (ARB)
o Royal Institute of British Architects (RIBA)
o Register of Architects Accredited in Building Conservation (AABC)
o The Green Register
o The Association For Project Safety (APS)

Profile : BAART HARRIES NEWALL

Business Sector

Building design/project management

Business description

Baart Harries Newall is a design conscious, client orientated practice with wide experience in the design of public and commercial buildings, particularly in the fields of education, community/arts projects, office development, research establishments, housing and conservation work.

We believe design is a participatory process which requires dialogue and discussion with clients and building users. This approach has resulted in a number of design awards and a growing client base.

The practice has established a reputation for providing a high level of service to clients and this is reflected in a repeat client list including many local authorities and housing associations, The Environment Agency, Shrewsbury School, Shrewsbury Sixth Form College, Walford College and The National Trust.

The practice is interested in reflecting modern values in historic settings, and in exploring how traditional forms can act as generators of contemporary architecture and is committed to an imaginative and rigorous approach to architectural design.

Baart Harries Newall are able to offer both design excellence and a solid base of expertise and experience, developed through our work with a wide range of clients.

Many of our projects are assessed by the British Research Establishment’s
Environmental Assessment Method. This Assessment method seeks to minimise the adverse effects of new buildings on the environment at global and local levels, whilst promoting healthy indoor conditions for the occupants. The assessment considers a wide range of internal and external environmental issues including energy and water use, renewable resources, sustainability, transport, comfort of occupants and ecology. We have attained BREAAM Excellent rating on three projects to date.

We received the RICS Sustainability Award for the ‘Harris Centre’ – a new teaching facility at Walford College, Shropshire.

Profession

Architect / Specifier

Environment

BAART HARRIES NEWALL : Projects

Earth Science Building at Shrewsbury Sixth Form College

Project Date 2012
image of Earth Science Building at Shrewsbury Sixth Form College
Shrewsbury Sixth Form College - Earth Science Building by Baart Harries Newall architects.

scope Full architectural services from inception to completion including obtaining planning permission, and building regulations approval, obtaining tenders and administering contract.
aims Shrewsbury Sixth Form College is located within the river loop of Shrewsbury Town. The Priory site is the major college site which is adjacent to Victoria Avenue overlooking the River Severn. Further facilities are located in the ‘Learning Centre’ – a converted Builders Merchant office and warehouse on Barker Street. The Sixth Form College also leases accommodation at Cirrus House – at the bottom of Claremont Bank.

The new teaching block, called the ‘Earth Studies Building’ is located on the Priory Site. The major existing building on this site is referred to as the Priory Building. Built in 1910-11 in the William and Mary Style to the design of Architects Frank Shayler and JA Swan. Between this building and the river sits the original house (used by the college as an administration centre and staff room) and a teaching block constructed in 1985 and 1989 by the county Architects Department. All of the existing buildings are in different styles and from different periods.

The development site was previously occupied by two demountable classroom blocks. The site is elevated above the river, and is edged to the North with a retaining wall.

Shrewsbury Sixth Form College required a new building that comprised 4 new classrooms, a geography laboratory, a common area for students and a staff room. It was part of their brief that the building should demonstrate a concern for sustainability – this informed the choice of external materials.
measures ENERGY EFFICIENCY / CARBON REDUCTION - The building is highly insulated and well sealed. It utilizes a 300mm wide double frame timber frame construction with full fill insulation. This is a highly efficient form of timber frame construction with outer and inner studs separated to avoid cold bridging. The walls have a U value of 0.12W/m2K and the roof has a value of U 0.15W/m2K. The glazing is double glazed with low e glass in an aluminium frame. The building was pressure tested and achieved an air permeability of 3.8 m3/(h.m2) at 50 Pa.

The roof is a Sedum roof which helps bio-diversity and absorbs a large percentage of rainfall limiting the amount of surface water draining into the main sewer.

At the edge of the proposed building the roof cantilevers passed the eaves to provide shelter and shade to the external walls and glazing on the south side of the building to avoid overheating in summer. In the morning passive solar gain warms the east orientated corner common room. The building is naturally ventilated throughout with ventilation at both high and low level. Ventilation and light funnels run across the corridor at high level, ensuring the classrooms receive good cross ventilation and south light.

SUSTAINABLE MATERIALS - The building incorporates the principles of sustainable design – the proposal is timber framed – which has low embodied energy and is a sustainable material. All materials used in its construction are low maintenance. The exterior is clad in untreated cedar. The roof is in sedum. The windows are aluminium.

CLIMATE RESILIENCE – The building is highly insulated to prevent overheating in the summer and loss of heat in the winter. It is shaded to prevent overheating during the summer months.

BIO-DIVERSITY & LOCAL ENVIRONMENT – The existing indigenous planting to the boundaries of the site was retained where possible.
monitoring No monitoring has been carried out beyond statutory requirements.

The Harris Centre, Walford & North Shropshire College

Project Date 2005
image of The Harris Centre, Walford & North Shropshire College
The Harris Centre at Walford and North Shropshire College by Baart Harries Newall architects.

scope Full architectural services from inception to completion including obtaining planning permission, and building regulations approval, obtaining tenders and administering contract.
aims The Harris Centre is a £2.2m development comprising Animal Care, Horticulture and general teaching accommodation for the Walford Campus of Walford & North Shropshire College. The college is a former agricultural college, specialising in land-based studies.

The college brief was to produce a building that explores a number of green technologies, and to use these as a teaching aid in the areas of rural diversification.
measures The building is primarily constructed from materials scoring A in the BRE Green Guide, and is partly clad in green oak grown on the college estate. Several baulks of timber were already lying on the estate, and these were taken to a local sawmill for planking. Tree felling and replacement planting is carried out cyclically at the college as part of their forestry training course.

As a first step in the sustainable design process, the building is orientated east west, with unshaded windows on the north (front) elevation, and windows on the south elevation deeply shaded by a continuous 2m deep veranda. Additionally the building is of a high thermal mass, and insulated to a standard 25% higher than the current building regulations. Excessive heat loss and solar gain and therefore avoided.

Energy conservation systems include photovoltaic cells along the south facing veranda roof, wind turbine generator, ground source heat pump and biomass boiler. The college intend to produce their own fuel by growing short rotation willow coppice and miscanthus crops, and with the waste products of their forestry courses. Read-out displays provide real-time demonstration of the energy use in the building, and the energy contribution from each of the above sources.

The central circulation corridor is taken up to the ridge of the roof, where clerestory windows admit natural light, and provide natural ventilation – even to this internal space.

A new rainwater balancing pond provides protection against run-off into the adjacent, flood-prone river system – and also forms a new wildlife habitat. The pond has a puddle clay lining, and will sustain a variety of plant and aquatic species.

Fordbridge Community Primary School

Project Date 2015
image of Fordbridge Community Primary School
Fordbridge Community Primary School Entrance View by Baart Harries Newall.

scope Full architectural services from inception to completion including obtaining planning permission, and building regulations approval, obtaining tenders and administering contract.
aims Fordbridge Community Primary School, in Chelmsley Wood, North Solihull is a new 2.5 form entry Primary School (for 540 children) with a school nursery, a Full Day Care Centre and community provision. The school is organised into 3 distinct teaching phases, with classrooms arranged around shared activity hubs. As the new school replaced an existing 1960’s system build school the opportunity existed to build a close relationship between the design team and the end users.

Solihull MBC (along with the North Solihull Partnership) was the client. They were fully committed to a full engagement with both the school and the local community. This enabled the design team to work very closely with both client and users in formulating the brief and the building design. Throughout 2011 and 2012 design workshops and consultations were held with the various clients, users, parents, children and the wider community. The design of the school has evolved through a very careful development of the design brief followed by detailed participation and consultation.

The new school is in one of the 10% most deprived areas in England. The wider community is characterized by high levels of deprivation, unemployment and low aspirations. Solihull is generally thought of as a prosperous area, however north Solihull has major health and economic inequalities in relation to the south of the Borough - 17.2% of people in Chelmsley Wood live in overcrowded houses.

The client vision is for ‘a creative and innovative school; that serves all of it’s children, families and local community.’ The school provides a community focus and a range of extended community facilities including adult learning. Provision is offered for babies and toddlers, along with a ‘wraparound’ out of school club. ‘Our school will be a community hub that enables all members of the community to engage in lifelong learning, The school is seen as a safe and supportive haven that will be instrumental in developing community cohe
measures ENERGY EFFICIENCY / CARBON REDUCTION – No renewables were used, by undertaking the thermal model early in the design process we were able to implement sufficient passive measures into the building design to reduce energy demand of the building. Passive measures included a highly insulated building with 225mm masonry cavity walls providing 0.16W/m2K U-value, standing seam metal roofs having a value of U 0.15W/m2K combined with low air permeability rates to reduce building heat loss. The building is naturally ventilated with array of high and low level openings throughout combined with high levels of daylight. The glazing is double glazed with low e glass (considering both U-Value and G-Values for performance) in thermally broken aluminium frames that provide excellent light transmission properties. The school has high thermal mass to regulate internal temperatures and help future-proof against climate change. Low pitched roofs with overhanging eaves to provide shade to the extensively glazed classrooms and offer sheltered teaching and external play for the children.

Energy consumption is reduced by specifying high efficiency lighting system which included lighting controls. The central heating plant was also efficient in design with high efficiency boiler plant, designed for condensing operation, variable speed pumping systems and a domestic hot water system which utilised a plate and buffer configuration. This ensured that minimal hot water was stored on site to reduce ‘standing losses’. The heating system utilised an underfloor heating solution throughout operating at low temperatures with low associated pumping and auxiliary energy demand.

This holistic low energy design strategy allowed the scheme to satisfy the requirements of the building regulations without the need to use a ‘bolt on’ renewable energy solution.
monitoring No monitoring has been carried out beyond statutory requirements.
◄ Return to the directory
Keep up to date with the AECB AECB Forums

AECB Site Menu

Partners and Promotions

AECB Privacy Policy | AECB Terms & Conditions | Website by Pheriche
';