Business Description

Thorne Wyness Architects are a dynamic architects partnership, living and working on the Isle of Mull on the north west coast of Scotland. Our approach is to both honour the traditional architectural aesthetic of the Scottish islands and to bring a contemporary perspective to our projects. We pride ourselves on listening to and working around the needs of our clients, and on consistently creating sustainable and beautiful architecture. Together, we build spaces that are imaginative, innovative and integrated into the land and seascapes we call home.

23 Main Street

Tobermory, Isle of Mull
Argyll and Bute
PA75 6NU
United Kingdom
USCA Community Housing

Winner of the Scottish Rural Innovators award for Housing, 2016 and the SURF Sustainability award for Housing in 2017. Shortlisted for the Structural Timber Awards in the Social Housing Project of the year category 2018.

Our aim was to create modern, comfortable and bright affordable family housing, with low heating bills to combat fuel poverty and thermally robust construction to prevent dampness and mould in the high humidity location.

The houses are ‘Silver’ certified by the AECB. They are happily occupied by two families with a total of 6 children and have affordable rents and low energy bills, which make them a significant community asset.


Riverside House

Riverside House is a three bedroom house located at Aros Bridge in North Mull. The house sits at the mouth of the River Aros looking east out across the Sound of Mull towards the Morvern peninsula on the mainland.

The house is comprised of three main volumes constructed from CLT. The first is the road facing white house, designed in continuation of the massing and form of an existing row of cottages; while a dark metal and timber clad element shadows this form and visually recedes into the slope at the back of the site. The two parts are joined by a dramatic hallway connecting the main living spaces and giving views out across the Sound of Mull to Ardnamurchan.


Garden cottage

The original Garden Cottage was formed from a collection of single-storey elements radiating from an original stone cottage. Due to the condition and limitations of the existing house, which restricted the opportunity for continuous insulation, natural daylighting, and damp proofing; we proposed to completely demolish this and re-build with a new house design of similar massing, form, and relative proportions to the original. A mix of traditional materials was employed, such as white render, timber and corrugated metal. This re-build allowed insulation levels to meet current building standards, and the creation of openings to bring south light into the main living space. A decent level of below ground insulation was installed, and this insulation layer is sustained throughout the building envelope. The construction detailing is modern throughout, and an emphasis was placed on energy efficiency with the use of triple-glazed windows, solar thermal collectors, and under floor heating.

Will Thorne
Partner
Jenny Wyness
Partner